Κείμενα

Κατά τεκμήριο οι δηλώσεις των πολιτικών, και μάλιστα των κυβερνητικών στελεχών, τυγχάνουν της δέουσας προσοχής κι ανάλυσης, διότι δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αυτοί σκέπτονται ή δεν σκέπτονται για την επίλυση ή διαχείρηση των διάφορων προβλημάτων.Μ' αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε πως η βαρυσήμαντη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου, ότι: "Μαζί τα φάγαμε", δεν έτυχε μιας περισσότερο διεξοδικής ανάλυσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι βαθύτερες σκέψεις των κυβερνώντων, που οδήγησαν σ' αυτήν την άμεση ομολογία...

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας, έχουμε διαβάσει ή έχουμε ακούσει, λίγο ως πολύ, να γίνεται λόγος κατά καιρούς, για το κατά πόσο μπορεί να ισχύει και να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της πραγματικότητας, η εξελικτική θεωρία που διατυπώθηκε από τον Δαρβίνο πριν ενάμισυ αιώνα, κι όπως αυτή προβάλλεται σήμερα από τους λεγόμενους νεοδαρβινιστές. ...

Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα αποδεκτή κοσμολογική θεωρία του Big Bang, η δημιουργία του σύμπαντος βασίζεται στη δράση των τεσσάρων γνωστών θεμελιωδών δυνάμεων ή αλληλεπιδράσεων (βαρυτική, ηλεκτρομαγνητική, ισχυρή και ασθενής). Οι δυνάμεις αυτές δρουν με απόλυτα εξειδικευμένο τρόπο και εμφανίζονται κατά περίπτωση με απόλυτα ακριβείς και συγκεκριμένες σταθερές, οι οποίες προσδιορίζουν μια αλληλουχία κινήσεων, γεγονότων και φαινομένων, που καταλήγουν στη δημιουργία του συγκεκριμένου "δικού" μας σύμπαντος. ...

Τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που συνιστούν τον συντελεστή κόστους "Εργασία", στη παγκόσμια "Παραγωγή" αγαθών και υπηρεσιών της πραγματικής οικονομίας, αποτελούν ταυτόχρονα και τον κύριο όγκο των ανθρώπων που συνιστούν τον παράγοντα "Κατανάλωση", για χάρη του οποίου συντελείται η παραγωγή.

Το "Χρήμα" προέκυψε ως αναγκαία συνθήκη, για να καλύψει την μονάδα αποτίμησης της ανταλλακτικής αξίας κάθε αγαθού και υπηρεσίας, και κατά συνέπεια και της ίδιας της εργασίας.

Σήμερα είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το DNA διέπεται από ένα είδος νόησης, αφού εμπεριέχει το σχέδιο και τις γενετικές πληροφορίες που προσδιορίζουν την βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής.

Το πως και σε ποιο βαθμό θα πραγματωθεί αυτό το σχέδιο εξαρτάται τόσο απ' το ίδιο το ον που αφορά όσο κι απ' το περιβάλλον που θα βρεθεί.

Έτσι, θα υπάρξουν άτομα που, σε συνάρτηση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, θα μπορέσουν να εκδηλώσουν και ν' αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες των γονιδίων τους, αλλά θα υπάρξουν και άτομα που δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε σαν άτομα και σαν κοινωνία, όλο και περισσότερο ακούγεται η λέξη αλληλεγγύη, σαν μια επίκληση της ανθρωπιάς μας, για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης που έχει να κάνει ακόμα και με την επιβίωση κάποιων συνανθρώπων μας. Όμως, αυτή ακριβώς η επίκληση, για την επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας, σ’ αυτές τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, οδηγεί στα παρακάτω ερωτήματα: Γιατί χρειάζεται η επίκληση της αλληλεγγύης, μόνο όταν τα πράγματα δυσκολεύουν οικονομικά; Γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς μεταξύ των ανθρώπων να μην αποτελεί το ζητούμενο και σε ομαλές κοινωνικές συνθήκες;

Για να προσεγγίσουμε και να προσδιορίσουμε την σημασία που έχει η τέχνη στη ζωή μας, αυτό που προέχει είναι το να προσπαθήσουμε να δούμε το τι είναι αυτό που ονομάζουμε τέχνη, από πού προέρχεται, πως φανερώνεται, ποιοι είναι οι στόχοι της και ποιες ανάγκες ικανοποιεί.

Το θέατρο, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία και η επιστήμη, έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με την πρωταρχική ανάγκη για την ύπαρξη νοήματος στην ζωή.

Η ανάγκη αυτή είναι πρωταρχική, γιατί, όπως αναφέρει και η επιστήμη της ψυχολογίας, ο άνθρωπος, ως ένα απόλυτα ξεχωριστό ον, που έχει λογικό κι επίγνωση της ύπαρξής του, δεν αρκείται στην απλή κάλυψη των αναγκών επιβίωσης, αλλά επιζητεί ταυτόχρονα και την ικανοποίηση των ψυχολογικών του αναγκών, που αφορούν την ύπαρξη νοήματος στη ζωή του.

Πριν μπούμε στην ανάπτυξη του θέματος για να δούμε αν η τέχνη έχει θεραπευτικές ιδιότητες και να αναφερθούμε σ’ αυτές, πρέπει να δούμε τι είναι και τι σημαίνει τέχνη. Αν ανατρέξουμε στα ηλεκτρονικά και μη λεξικά θα διαπιστώσουμε πως για το τι είναι τέχνη εκφράζονται πολλές και διάφορες απόψεις και δεν υπάρχει ένας ορισμός αποδεκτός από όλους.

Εμείς λοιπόν τώρα εδώ θα προσπαθήσουμε με απλό τρόπο να προσδιορίσουμε το τι είναι η τέχνη, τι αφορά και ποια ανάγκη καλύπτει.